antonhighlander

antonhighlander

Jemaa El Fna - Marrakesh

szemlélve a forgatagot

2018. december 05. - pilisiremete

Sziasztok!

Bizonyára sokan és sokféleképpen leírták már ezt a sokszínű forgatagot amit Jemaa El Fna néven ismernek és amit mindig meg lehet találni Marrakesh-ben, hisz minden út odavezet (egy kis túlzással) ?!

A nagy nyitott piactéren rengeteg árus, mutatványos, portékáját áruló kézműves, kereskedő, kígyóbűvölő, található.

900 év alatt sokszor változott a piac képe de az biztos, hogy semmikor sem unatkozott az arra járó és órákat de még inkább napokat lehet eltölteni a piac szemlélésével, bejárásával, ízeinek, illatainak kipróbálásával.

fuszerek.jpg

15 éve még sokkal kevesebb árus volt és azok is inkább szőnyegeken ültek és nem volt ilyen hangos és fényes a piac mint 2018-ban, amikor már számozott és magasított, szabványosított, erősen kivilágított standokat vehetnek bérbe az árusítók és irányított keretek között történhet az árusítás( a főtéren ), a sikátorokban még mindig nagy a kavalkád és rengeteg az áru.A paletta igen változatos: a szinte gagyi és a gyönyörűen megmunkált minőség között mindenféle megtalálható. Az ár pedig... :-) helyzet függő !

Általános szabály, hogy ha fényképezel valami különleges attrakciót, annak elkérhetik az árát.

Ha például sassal a fejeden szeretnél fotót, jobb ha előre megbeszéled az árát, utólag kellemetlen lehet:

jemma_eagle.jpg

sőt, ha olyan fotót készítesz hogy másnak van sas a fején azért is pénzt kérhetnek ( vagy nagyon gyors vagy, csípőből tüzelsz és már lépsz is tovább mielőtt kiderülne ugye... :-)   )

Általában egy előadónak több segédje is van és együtt "dolgoznak" ...meg Téged !

Tehát ha látsz egy"majmos-embert" és lefényképeznéd mert hogy "jajj de aranyos" mármint a majom..., egyszerre több dolog is történik, próbálom élethűen visszaadni, bár vizuális típusok előnyben:

Odarohan egy ember hozzád, hogy gyorsan adj 20 dirhamot a fotóért amit csináltál... Te próbálsz kotorászni a zsebedben...gondolod elég lesz 10 is... addigra odaér a majom is hozzád és lazán felmászik a válladra, az idomár mit sem értő fejjel néz, de ha már így alakult ugye az már extra és többet érdemel, egy másik segéd már kéri is a kamerádat vagy telefonodat (manapság) és állítja hogy csuda jó képet csinál Neked ! Hopsz és már is 100 dirham-nál jársz ( persze mondhatod hogy 20 dirham és azzal is jól járnak ), közben pár turista lefotóz téged és így több kínai nappaliba is bekerülhetsz mint .jpg formatumu best of Marrakesh, a majom közben beleturkál a zsebeidbe ( vannak nagyon ügyesen betanított majmok is ) és ha nem talál semmi érdekeset unottan leugrik a földre és újabb áldozatra vadászik... ezek a láncon tartott berber majmok Ázsia szerte megtalálhatóak és kb mindenhol hasonló a műsor, mindegy hogy Thaiföldön,Nepálban vagy Marokkóban leszel élő statisztája a turista-business-nek.

Annyi történhet még ha nem vagy résen, hogy árukapcsolás áldozata is lehetsz és a fejedre raknak utána egy kobrát ( persze kosárban) és amíg az újabb fotó készül és szinte lebénulva hallod amint a kobra sziszegve tekeredik vhol a fejeden...esetleg a nyakadba kapsz egy óriáskígyót plusszban sálként, de az már  megint drágább :-) és praktikus lenne minél hamarabb tovább állnod, mert ellepnek az árusok mint teve..... a legyek.

Hjajj régi szép idők...amikor 20 éve még velem is megcsinálták...valahogy így kívülről szemlélve...őszintébb a mosolyom most.

Mostanság nagyobb figyelmet szentelek a minőségi termékekre való rátalálásra. Időigényesebb és az ár megbeszélése is hosszadalmasabb, de megéri! Ritka szép gyöngyszemeket lehet találni.

jemmaa_lampa.jpg

Nem mind arany ami fénylik ! - ahogy a közmondás is tartja

Ezek a világító kis lámpások is jól néznek ki, de csak a sötétben és távolról. Közelebbről megnézve silány minőségű tucat termékek amit jó pénzért szoktak eladni az első nap megérkező, tiszta,elegáns ruhájú és módfelett nagy objektívvel rendelkező turistáknak, mondjuk egy kisebbet 50 dirhamert egy nagyobbat meg 300-500 dirhamert, holott egy ilyen pici kb 10-20 dirham egy nagyobb pedig 50-150 közötti árkategória.

Egy minőségi bronz lámpás kézzel díszített autentikus motívumokkal,égetett és színezett üvegberakással több ezer dirhamot is megér... igen ám, de az meg hogy fér bele a hátizsákba ? :-)

Persze mindent meg lehet oldani... óriási kézzel szőtt szőnyegeket is el lehet postázni Marokkóból bármely európai nagyvárosba, el se hiszi az ember hogy egy marrakeshi sikátorban mekkora lerakatokat lehet találni és milyen készséges kereskedőket. Tekeregsz a sikátorokban majd kedves invitálásra

bebújsz egy kis kapun, felmész egy emeletre egy keskeny lépcsőn, majd átmész egy kis szobán, kinyitsz egy ajtócskát és eléd tárul Ali baba barlangja...  szőttesek, ékszerek,lámpások, foszíliák, kristályok, ruhák és mindenféle kincsek..... te csak ülj le és igyál egy teát....és kezdődik az 1001 éjszaka meséje (a bankártyád körül) :-)

Igazi túlélő kaland egy ilyen csoda-helyről vásárlás nélkül megpattanni...   erre inni kell !

Mondjuk egy frissen facsart narancslevet (igazán finom) vagy az általad kiválasztott gránátalmából (amit ott előtted vágnak, préselnek)

A piactéren lehet enni és inni, vannak igen sokan akik invitálnak a látvány konyhájuk szomszédságában megbújó asztalkához, az illatok hívogatnak... arra pedig ne is gondolj hogy azok a birkafejek ott az asztalkán...egész nap ott voltak...a tűző nap hevének és kismilliónyi piaci légy kényének-kedvének kitéve...  a fűszerek illata elbódítja ( a turistákat) az embereket és estefelé megtelnek az asztalok vidám társaságokkal a világ minden tájáról..

A csoportnak egy emlékezetes és vidám este Marrakeshben, a szakácsoknak és a személyzetnek egy újabb szokásos este harsány külföldiekkel ámbár igen jó pénzért elkészített vacsorákkal ...és már jöhet is a következő csoport és a pult alól egy másik étlap (más árakkal) hisz akik most jönnek Japánok...

Van olyan étterem ahol 3-4 féle étlap is van, az egyszerűség és a személyzet kedvéért más színűek, a helyieknek fehér, a németeknek sárga, az angoloknak kék, a japánoknak zöld ... az étel ugyanaz de az áraik többnyire mások

A piac persze évről-évre, évtizedről-évtizedre változik de a "játékok" maradnak !

Mesélhetnék még hogy milyen nappal és milyen éjszaka, amikor sokan vannak és amikor kevesen,

hogy milyen tikkasztó napsütésben vagy esőben, átázva vagy épp deresen...

Egy biztos:  színpompás és érdekes hely amit látni kell !

A bejegyzés trackback címe:

https://nextstep.blog.hu/api/trackback/id/tr114437964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása